Artrafika - galerijní obývák

Dnešní článek (30.10. 2020), bude trochu jiný a o to víc výjimečný. Primárním tématem totiž nebude sítotisk, (ale chybět nebude), nýbrž  umělecká galerie, která to jako mnoho jiných umělců, nemá při druhém lockdownu zrovna lehké, a navíc se aktuálně stěhují. A já věřím, že jim společně pomůžeme. I sdílení se počítá!

Artrafika je hlavně komunitní galerie - prostor, kde své místo naleznou jak začínající umělci, tak i známější tváře. A není tu řeč jen o malířích. Prostory Artrafiky, které do nedávna byly ještě docela malé, pojmou i koncerty, výstavy, autorská čtení, workshopy všeho druhu a další.

artrafika-trafika

Rok 2017 - původní trafika, vysvětlující název galerie.

nova-vetsi-artrafika

Rok 2018 - Nová, větší Artrafika v suterénu. Na snímku jen část prostor galerie na Letné.

 

Přispět, či nepřispět? To je, oč tu běží!

Jádro pudla tohoto článku je bezpochyby nová croundfoundingová kampaň Závan kultury, spuštěná před několika dny (při psaní tohoto článku vybráno 10 %), která má za cíl pomoci s další érou galerie, ve větším prostoru. Vybranou částku použijí na základní rekonstrukci pro bezproblémové fungování a nutnou vzduchotechniku, podle které je celá kampaň pojmenovaná. Více to upřesňuje Filip ve videu:

 

 

Jak si Závan kultury aktuálně vede

je vidět v okně Startovače, které je současně proklik na celou kampaň:

 

 

Kdo za tím stojí?

Zakladatelem je ilustrátor Filip Zatloukal (aka Fylyppos) a fotografka Marcela Juřičková (aka Máca), kteří spolu s dalšími vkládají do projektu srdce a mnoho času od začátku. S oběma se znám už řadu let, kdy jsme společně chodili na VOŠ ve Štětí. Dá se říct, že jsme byli spolužáci, ale rozhodně se nedá říct, že bychom ji všichni úspěšně dokončili. Protože v mém případě po cca měsíci docházky se škola ukončuje sice dobře, za to ne úspěšně. Ale to je jiný příběh. 

A za ty tři roky fungování Artrafiky, vznikla i spolupráce v podobě sítotisků. Od jednoduchých printů po náročnější CMYKové parády. Některé z nich, spolu se spoustou dalších věcí, se dají zakoupit přímo v galerii, ale aktuálně, kvůli korona viru, pouze přes e-shop.

artrafika-sitotisk

Sítotisky od Matesart pro Artrafiku, autor designů Fylyppos.

artrafika-cmyk-sitotisk

CMYK sítotisk - autoři designů Gregor Dalecký, Mára Čmára.

 

Události, akce, aneb co se tam děje?

Mimo lockdown je místo hodně využívané krom výstav i na společenské akce. Nyní je situace jiná, ale ani to není problém, aby neproběhl další ročník festivalu Ilustrace v trafice, který letos probíhá jako virtuální prohlídka na webu festivalu.

"Ilustrace v trafice je obývákový festival představující současné autory ilustrace, komiksu. Letošním tématem je PŘÁNÍ. Umělci nejsou limitováni výtvarnou technikou a mimo skupinovou výstavu, připravujeme i doprovodný program."

Valér-doggo

Galerijní doggo a znalec umění - Valér

 

Buď součástí Artrafiky!

Do Artrafiky se nedostanu často, nemám to zrovna za domem, ale vím, že se vždy můžu těšit na velkou dávku umění, dobrou kávu nebo třeba výborné vege burgery. Tak je sleduj (Instagram, Facebook), ať ti neunikne otvíračka galerie v novém. 

 BUDJAKOMATES