Jak připravit data pro sítotisk?

Kamarád analytik mi jednou zmiňoval koncept Shit in - shit out, což platí i u sítotisku. Se špatnými daty se velké divadlo nezahraje. 

 

data-pro-sitotisk-format

 

Grafické podklady k sítotisku

Nejsnazší práce je s vektorovými daty. Jsou vždy ostré, snadno se mění barvy a neztrácejí kvalitu při změně velikosti. Že se jedná o vektorové (křivkové) pdf se snadno přesvědčíte tak, že zazoomujete a obrázek se nerozkostičkuje, a linky zůstanou stále linkami. 
Vektory posílejte v .pdf, .ai, nebo .eps formátech. V ideálním případě rozdělené do skupin/vrstev po barvách. Nezapomínejte na texty, a také je převeďte na objekty.

 

Ne vždy je však možné, nebo nutné vektory mít. Kvalitní rastr je vhodnější například pro realistický tisk - polotóny. Je dobré mít rozměr souboru v reálné (1:1) velikosti, nebo větší, než bude skutečný tisk a DPI 300
Maximální velikost tisku je 30 x 45 cm (šířka x výška)
Rastry posílejte jako .psd, .jpeg, nebo .png bez pozadí.

 

A co barvy?

Pokud potřebujete přesný odstín, například pro firemní logo a podobně, definujte barvy pomocí Pantone C. Pro většinu tisků to však potřeba není a jsem naprosto v pohodě se zadáním "tmavě modrá" nebo "zelená - přibližně pantone 347c"

 

Pokud grafiku teprve budete připravovat 

Kreslíte na papír, malujete na plátno nebo jakkoliv jinak, je nutné práci dobře vyfotit, nebo lépe - naskenovat - klidně skenovací apkou v mobilu. Důležité je, aby podklad nevytvářel v datech šum.

V Ipadu nebo PC si zvolte dostatečně velké plátno (30 x 45 cm, 300 DPI) jednotlivé barvy kreslete do samostatných vrstev a pošlete mi grafické podklady ve velikosti 1:1 nebo blíže specifikujte velikost motivu do mailu. 
Barevnost kreslených motivů, zejména pokud jsou hodně jemné, je lepší tvořit tmavě (černou?), aby vznikl dobrý kontrast. 

Protože veškeré barvy se před přípravou tiskové šablony (osvitu síta) musí převést do černé.

 

Jestli si nejste jistí, že vaše data jsou ok, pošlete mi je na info@matesart.cz s dotazem a podíváme se na to. 

 

Zde můžete taky mrknout na nejčastější dotazy.

 

foto by https://unsplash.com/@helloimnik