Sítotiskové pojmy

V tomto článku si povíme něco o více či méně známých výrazech užívaných kolem sítotisku. Flash, těrka, emulze? Tyto a další pojmy je dobré znát, když s tiskem začínáte, ale můžou se hodit i pro lepší představu o technologii, před domluvením zakázky u MatesArt. 

Pokud se Vám dnes číst nechce, mrkněte na video, je tam skoro vše, co je v tomto článku zmíněno. 

 

 

Karusel 

Česky by se dalo přeložit jako kolotoč, je zařízení, které umožňuje realizovat vícebarevný soutisk. V horní část karuselu jsou ramena, která slouží na upnutí sít, ve spodní části jsou platny, na které se pokládá (navléká) potiskovaný materiál. Ramena a platny se vůči sobě mohou otáčet a zároveň do sebe zapadají na přesné místo. Díky tomu efektivně vznikají barevné soutisky. Karusely jsou ruční až zcela automatizované.

 sitotiskovy-karusel

Rám

Sítotiskový rám je nosný prvek pro sítovinu. Musí být dostatečné tuhý, aby vydržel napnutí sítoviny, které se pohybuje obvykle od 10 do 40 N a nesmí se kroutit. Používají se různé materiály - hliník, dřevo, ocel - v odlišných tlouštkách, rozměrech i profilech.

 sitotiskove-ramy

Sítovina

Malíř má plátno, sítotiskař sítovinu. Stejně jako plátno u obrazu je sítotisková sítovina napnutá na rám, většinou hliníkový. Sítovina má různé hustoty dle použití, u tisku na textil jsou často využívány hodnoty 40 - 120T, ale vyráběný rozsah je daleko vyšší. Měrnou jednotkou je počet vláken na centimetr čtvereční (značí se T), případně na palec čtvereční.

sitotiskovy-ram

Korýtko

Ovrstvovací korýtko je pomůcka, kterou rovnoměrně naneseme emulzi na síto. K dispozici v Matesart obchodě.

 

ovrstvovaci-korytko

Emulze

Světlocitlivá emulze se ve vrstvě nanese na síto, a v osvitové jednotce se na ni přes film (folie s motivem) přenese požadovaný motiv. Světlo emulzi vytvrdí, zbytky emulze se vymyjí vodou. Více se dočtete ve článku Jak pracovat s emulzí.

sito-emulze-detail

Těrka

Tiskařský nástroj, kterým se protlačuje barva skrz síto. Skládá se z dřevěného nebo hliníkového profilu a těrkové gumy. Najdete také v mém obchodě.

sitotiskova-terka

Mezisušič / Flash

Je důležitý pomocník zejména při více barevném tisku. Jak už český název napovídá, suší barvu mezi vrstvami jedné barvy, nebo mezi jednotlivými barvami v motivu, aby se barva nelepila zespodu na síta, a výsledný tisk měl dobré krytí. Plocha flashe může mít různou velikost, a je několik typů zdroje tepla - topné spirály, keramická topná tělesa, nebo halogenové výbojky a jiné. 

mezisusic-sitotiskovy

Osvitová jednotka

Neboli osvitka, je zdroj světla sloužící k osvitu předlohy a síta se světlocitlivou emulzí. Ideálním spektrem světla je UV, ve formě výbojek, zářivkových trubic, nebo LED. Čas osvitu záleží na vzdálenosti síta od zdroje, velikosti plochy a síle zdroje světla.

sitotiskovy-osvit-osvitka

Sušící tunel

Průchozí "trouba na zapečení" potisků, která pohlídá správný čas a teplotu tak, aby potisk vydržel věky.

susici-tunel