Tisk fotek? Polotóny!

Ne vždy stačí tisknout nápis. Ne vždy je ideální překreslovat motiv do křivek - vektorů. Jak chceš ale sítotiskem tisknout fotky? 

Sítotisk je technika mnoha možností. Ač se to třeba nezdá, a je na to spousta dotazů, zvládne i velmi jemné detaily. Co je ale pro každý motiv na sítu stejné je to, že všude, kde je nanesena barva, je stejně sytá. Jak tedy dosáhnout různých odstínů i při potisku jednou barvou?

Polotóny, to je oč tu běží.

Princip polotónů spočívá v rozdělení motivu na drobné tečky, které jsou různě velké a rozmístěny různě daleko od sebe, čímž vytvoří pro lidské oko iluzi odstínů. Díky tomu je možné velmi věrně natisknout motiv dle vámi dodané fotografie za příznivou cenu.

tisk-fotek-tetovani

Historie polotónů.

Jak nám internety napoví, první půltóny vznikly již v 19. století, kdy byla v novinách otištěna budova Steinway Hall v roce 1873. Z naší historie si připomeňme velmi známou fotografii z Rudého Práva, kde díky polotónům (a Petru Rýglovi; autor inzerátu) je věrně vyobrazen Ferdinand Vaněk.
vaclav-havel-matesart
Tuto techniku také používal sítotiskový mág Andy Warhol, například při tisku Marylin Monroe. Pojďme ale zpět do sítotiskového ateliéru MatesArt, kde vznikly mnohé polotónové potisky. Vždy záleží na tom, z jaké vzdálenosti se budete dívat.

mafl-potisk-tricek

polotony-potisk

masaryk-tricka-s-potiskem

Pro realizování potisku tohoto typu budete potřebovat kvalitní fotografii, lépe s vyšším kontrastem, kterou pro vás do polotónů připravím. Jednobarevný tisk již od 10 kusů. Neváhejte se na mne obrátit.