Jak na sítotisk - práce s emulzí

Alfa a omega dobrého sítotisku je emulze citlivá na světlo. Její hlavní funkce je vytvořit motiv na síto. Emulze musí být vhodná na typ barev, které chceme použít. Jelikož tisknu výhradně barvami ředitelnými vodou, i emulze, o které píšu je pro tyto barvy OK. Jak s emulzí pracovat může být pro různé druhy emulzí rozdílné - zde píšu o práci s emulzí Dirasol 915, kterou můžete zakoupit na shopu.

 dirasol 915

emulze Dirasol 915

1. Aktivace

Emulze se standardně dodává ve dvou složkách - samotná emulze a senzibilizátor (zcitlivovač). Pro správné smíchání naplníme lahvičku se zcitlivovačem destilovanou vodou a dobře promícháme. Poté vlijeme obsah lahvičky do emulze, zamícháme cca 2 minuty špachtlí a dáme alespoň hodinu odležet. Směs se aktivuje a zbaví bublin, které by na sítu při ovrstvení dělaly neplechu. 

emulze-in

Obě složky emulze před promícháním.

 

2. Ovrstvení síta

K nanesení emulze na síto (ovrstvení) potřebujeme aktivovanou emulzi a korýtko. Emulzi nalijeme do korýtka a rovnoměrně naneseme na síto, nebo jeho část. Optimální způsob je jedna vrstva z venkovní strany a dvě z vnitřní (z té, kde budeme později dávat barvu).
Pokud korýtko nemáme a nechceme ho pořizovat, pro začátek postačí i platební karta, občanka, nebo jiná zbytečná karta, kterou postupně rozetřeme emulzi po sítu. Způsob je to méně dokonalý, ale pro první tisky dostačující. Vlastní zkušenost.
Je vhodné pracovat s emulzí při slabém světle, ideálně BEZ modrého a ultrafialového spektra, jelikož je emulze na světlo citlivá, a nevhodné podmínky by mohly zhoršit výsledky.

emulze-in

Ovsrstvení síta korýtkem. 

3. Sušení emulze

Teď je na řadě sušení emulze na sítu a to za úplné tmy. Ideální pozice je vodorovně, vnitřní stranou vzhůru, aby emulze neměla tendenci nerovnoměrně stékat. Standardně používám sušící box, kde za pomoci větráku jsou síta suchá cca za hodinu. Důležité je, aby se na emulzi nedostaly nečistoty. Proces se dá urychlit vyšší teplotou (do 38°C). Pro začátečníky bude nejjednodušším řešením fén, nebo horkovzduška. POZOR na vysoké teploty a propálení síta!

suseni-sit

Sušení sít.

4. Příprava motivu

Motiv, který chceme natisknout, potřebujeme mít černě na průhledné folii. Můžeme ho tam nakreslit ručně fixou, ale ve většině případů bude vhodnější tisk z tiskárny. Vyrábějí se čiré nebo matné folie do laserových i inkoustových tiskáren, dostupné běžně v (online) papírnictví. Černá musí být opravdu černá, jinak osvit nebude dobře fungovat. Velikost motivu by měla být z každé strany menší asi o 4 cm než rám se sítem, aby se později dobře tisklo.

folie-sitotisk

Přichystání folie na síto

5. Osvit

Svítit na síto se zasušenou emulzí budeme skrze tabuli skla (tloušťka 5-6 mm, aby vydrželo zatížení). Zdroj světla může být halogen (alespoň 500W), horské slunko, nebo jako v mém případě UV LED panel.
Světlo položíme na stůl, do dostatečné vzdálenosti nad něj umístíme sklo. Folii s motivem přilepíme průhlednou lepící páskou na spodní stranu síta a to celé položíme na sklo a rovnoměrně zatížíme (deskou, knihami). Důležitý je přímý kontakt folie s emulzí, jinak bude docházet k nepřesným osvitům. Když máme takto připraveno, můžeme svítit.

Velkou roli hraje čas a vzdálenost osvitu. Při osvitu 500W halogenem bych volil vzdálenost 40-50 cm od síta a čas 10 minut.
Při svícení ledkami vzdálenost 15 cm a osvit 50 vteřin až 7 minut. Vše je o vyzkoušení. Doporučuji nepodcenit bod 3.

LED-UV-osvit

Osvitová jednotka s UV-LED.

6. Vyvolání

Z Osvíceného síta sundáme folii a šoupneme ho pod vodu. Po pár okamžicích se nám motiv "vykreslí" do emulze. Místa, na která dopadalo světlo jsou nyní tvrdá a voda je nepoškodí, naopak místa pod motivem jdou měkká, a jdou snadno vymýt vodou. Snadněji za použití wapky, ale v pohodě i třeba pod sprchou. Pro snadnější vymývání přebytečné emulze je lepší síto namočit, chvíli počkat a pak ho začít vymývat.

LED-UV-osvit

Vyvolaný motiv na sítu.

7. Sušení

Než budeme tisknout, je potřeba síto znovu usušit. Opět nejlépe v horizontální poloze, aby se na sítu netvořili mapy ze zbytků nevytvrzené emulze.